Onko tekoäly oikeasti hyvä juttu?

Iltasanomissa julkaistussa selvityksessä: Suomi voi hyötyä tekoälystä toiseksi eniten maailmassa kerrotaan, että tekoäly voisi kaksinkertaistaa Suomen talouskasvun vuoteen 2035 mennessä. Siinä kerrotaan myös, että tekoäly voisi lisätä työn tuottavuutta 36 prosenttia. Tekoälyn väitetty vaikutus perustuu muun muassa siihen, että se vapauttaisi ihmisen aikaa muuhun.

Itse suhtaudun tekoälyyn hieman skeptisesti, sillä mielestäni robotit tai muut tekoälysovellukset eivät voi kokonaan korvata ihmisen tekemää työtä. Koneet pystyvät varmasti johonkin pisteeseen saakka tekemään töitä ihmisten puolesta ja niistä on oikeasti apua. Lisääntynyt koneiden määrä lisäisi myös työpaikkojen määrää, sillä koneita pitäisi huoltaa ja korjata. Eikö kuitenkin olisi järkevintä palkata koneiden tilalle alun perinkin ihmisiä, koska työttömyyttä Suomesta kuitenkin löytyy?

Minua myös ihmetyttää voiko tekoäly todella lisätä työn tuottavuutta 36 prosentilla, sillä se on melko suuri lisäys. Mitä sellaista tekoälylliset robotit voivat tehdä, mitä kukaan ihminen ei voi tehdä? Esimerkiksi roboteilla ei ole tunteita, joten niitä ei voisi käyttää tunneälylliseen toimintaan. 

Jos tekoälyä kuitenkin onnistutaan käyttämään niin, että siitä hyötyy talouden lisäksi myös yhteiskunta, niin se on mielestäni hyvä asia. Mielenkiinnolla jään seuraamaan mitä tulevaisuuden Suomessa tapahtuu tekoälyn suhteen.