Suomessa työntekijöiden palkkaus perustuu työehtosopimus pohjaiseen järjestelmään. Nämä sopimukset neuvotellaan uusiksi tietyin väliajoin joissa neuvottelevina osapuolina toimivattyöntekijät ja työnantajat omien järjestöjensä kautta. 

TES on tuonut työmarkkinoille lisää turvaa erityisesti työntekijöille ja lisännyt ihmisten välistä tasa-arvoa tai niin ainakin halutaan uskotella. 

Valitsemani uutinen on Talouselämä-lehden nettiversiosta ja kertoo kuinka kurjan toimeentulon tämä  ihana työehtosopimusjärjestelmä takaa yhteiskunnan kannalta tärkeille työntekijöille, kuten bussikuskeille. Kysymys kuuluukin, että minkä takia näiden ihmisten palkkoja pidetään sopimuksilla liian alhaisina kun taas osalla ne ovat liian korkeita?  

Ratkaisu tähän ongelmaan olisi poistaa TES-sopimusten yleissitovuus ja ottaa tilalle paikalliseen sopimiseen kannustava järjestelmä. Se olisi eritoten PK-yritysten kannalta hyvä ratkaisu, koska heillä olisi mahdollisuus palkata nykyistä paremmin työntekijöitä. 

Osalla palkat laskisivat, osalla nousisivat. Nykyinen järjestelmä ja työehtosopimukset ovat aikansa eläneet. Olisiko aika katsoa kehityksessä eteenpäin eikä 1970-luvulle? 

 Talouselämä 20.10 "Olisitko uskonut? Yle: Näiden ammattilaisten tes-palkka on 8,16 € tunnissa"