Euro ja tulevaisuus

http://www.hs.fi/m/talous/a1476078930941 (Julkaistu 10.10.2016)

Kreikan talouskriisistä ei ole taas hetkeen kuulunut mitään. Suhteellisen pitkän ajan seurannan alla olleen valtion tekemisistä ei kuulu mitään Suomen valtamedioista vaikka Eu on lainannut rahaa Kreikalle paljon. Vaikka Suomi on ollut osallisena lainarahojen keruussa ja media on tuonut asian esiin uudestaan ja uudestaan on taas hetken hiljaisuus päällä.

Eu pumppaa rahaa Kreikalle lähes ilman huolia. Kysymyksiä herättää esimerkiksi se että miten IMF ei edes ole mukana tukemassa Kreikkaa. Tai se että vaikka Kreikka ei ole lähellekkään takaisinmaksukykyinen ja siitä huolimatta velkoja ollaan jo valmiina leikkaamaan.

Mistä kaikki Kreikalle annettu raha edes tulee? Askarruttavin asia kuitenkin on että kuinka pitkään Eu voi jatkaa rahan lainausta ja sitten velkojen anteeksiantoa.

Tämä toinen uutinen,
http://www.telegraph.co.uk/business/2016/10/16/euro-house-of-cards-to-collapse-warns-ecb-prophet/ (Julkaistu 16.10.2016)
Koskettaa juuri sitä. Niille jotka eivät halua lukea uutista niin lyhyesti sanottuna siinä Otmar Issing joka on ollut yksi Euroopa pankin päämiehistä kritisoi euroa vahvalla kädellä ja varoittaa siitä miten euro tulee kaatumaan enemmin tai myöhemmin. Tämä on toki selvää mutta hän erityisesti viittasi siihen miten euro tulee kituttamaan kriisistä toiseen ja erilaiset kriisit tulevat olemaan sen kaatumisen syy.

Eli siis mitä jos nyt tulisi toinen Kreikka? Antaisimmeko sillekkin rahaa josta tuskin koskaan näkisimme osaa? Varmaankin. Euro on nurkkaan ajettu siinä mielessä ettei sillä ole mahdollisuuksia tehdä muuta kuin lainata ja yrittää pelastaa jäseniään. Muutenkin, euron kaatuminen luottamusongelmien takia aiheuttaisi vakavia ongelmia jo epätasaisessa maailmanjärjestyksessä.

Pitäisikö euro päästää kivuistaan ennen kuin on liian myöhäistä?